Čo ak Dlžník nepodá návrh na vyhlásenie konkurzu včas?

POZOR vtedy totiž štatutárny orgán zodpovedá za škodu osobne (nie spoločnosť).

Osoba povinná podať návrh na vyhlásenie konkurzu v mene dlžníka (teda konateľ, predseda predstavenstva, komplementár atď) zodpovedá za škodu spôsobenú veriteľom dlžníka porušením povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu včas. V takomto prípade si môžu veritelia vymáhať škodu samostatnou žalobou priamo od osoby, ktorá bola štatutárom dlžníka, teda napr. priamo od konateľa. Pričom za škodu, ktorá veriteľovi vznikla sa považuje suma, ktorú si veriteľ uplatňoval v konkurznom konaní prihláškou a ktorá mu zastavením konkurzného konania (pre nedostatok majetku dlžníka, zrušení konkurzu vyhláseného na majetok dlžníka pre nedostatok majetku alebo ukončení exekúcie alebo obdobného vykonávacieho konania) nebola uhradená resp. z výťažku z konkurzného konania uspokojená.

Okrem tohto postihu v zmysel § 11 ods. 2 Zákona o konkurze a reštrukturalizácií platí, že pre prípad porušenia povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu včas, bude osoba, ktorá bola povinná podať návrh na vyhlásenie konkurzu v mene spoločnosti platiť zmluvnú pokutu vo výške rovnakej ako je polovica najnižšej hodnoty základného imania pre akciovú spoločnosť (aktuálne 12 500 €).

Toto však nie sú všetky postihy, ktoré za nepodanie návrhu na vyhlásenie konkurzu hrozia a preto si o ďalších povieme vo videu a v ďalších príspevkoch čoskoro. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.