Fotenie detí a zverejňovanie ich fotografií

Vedeli ste, že bez súhlasu Vás nikto nemôže fotiť?

Samozrejme pokiaľ sa nejedná o tzv. zákonné licencie , kedy súhlas potrebný nie je , a to napríklad ak sa fotografia použije na úradné účely (dokumentovanie nezákonného konania, alebo pre tlačové či televízne spravodajstvo.)

V prípade že Vás niekto neoprávnene fotil a chcete dosiahnuť primerané zadosťučinenie, ktoré môže mať viac foriem, môžete sa na nás obrátiť.

Nikto Vás nemôže fotiť bez Vášho súhlasu a vedomia. Každá fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, súkromia, ochranu mena a prejavov osobnej povahy a medzi túto definíciu spadá aj vyhotovovanie fotografií osoby.

Existujú však výnimky kedy súhlas nie je potrebný a to sú:

- V prípade použitia na úradné účely,

- Na vedecké a umelecké účely ako aj pre tlačové a televízne spravodajstvo

- V prípade ak je fotografia nevyhnutná pre potreby informovania verejnosti masovokomunikačnými prostriedkami

- Na verejných podujatiach, ak je to potrebné pre informovanie verejnosti

Aj v prípade horeuvedených výnimiek nesmie dôjsť k zásahu do osobnostných práv viac ako je to nevyhnutné, každá situácia sa však posudzuje individuálne.

V prípade že Vás niekto neoprávnene fotil a chcete dosiahnuť primerané zadosťučinenie, ktoré môže mať viac foriem, môžete sa obrátiť aj na nás.

Zverejňovanie fotografií detí

Myslíte si, že môžete zverejňovať fotografie svojho dieťaťa na sociálnych sieťach bez súhlasu druhého rodiča?

No nemôžte, a to práve z dôvodu, že takýto zásah do osobnostných práv dieťaťa sa nepovažuje za bežnú vec o ktorej môže rozhodnúť len jeden rodič.

Rodič, ktorý chce zverejniť fotografie dieťaťa by mal mať na to súhlas aj druhého rodiča.

Skutočnosť, že je dieťa zverené do osobnej starostlivosti jedného z rodičov, neoprávňuje tohto rodiča rozhodovať samostatne o podstatných veciach týkajúcich sa dieťaťa.

V prípade otázok sa na nás neváhajte obrátiť.