Kedy ste spotrebiteľom a kedy nie?

Kedy ste spotrebiteľom a kedy nie? Prečo zákon spotrebiteľa viac chráni?

Spotrebiteľa definuje zákon o ochrane spotrebiteľa výlučne ako fyzickú osobu, nepodnikateľa, ktorá v prípade uzatvárania alebo plnenia spotrebiteľskej zmluvy nekoná v rámci svojej podnikateľskej činnosti a rovnako ani v rámci svojho povolania či zamestnania. Ide teda o každého občana, ktorý kupuje výrobky alebo služby pre svoju osobnú spotrebu.

Spotrebiteľ je v rámci práva celej Európskej únie, chránený ako slabšia zmluvná strana, čo znamená, že v prípade súdneho sporu platí napr. vyšetrovací princíp, t. j. súd môže vykonať aj tie dôkazy, ktoré spotrebiteľ nenavrhol, neuplatní sa sudcovská, ani zákonná koncentrácia konania; nie je možné vydať rozsudok pre zmeškanie v neprospech spotrebiteľa a ak sa uplatňuje právo na zaplatenie peňažnej sumy zo spotrebiteľskej zmluvy a žalovaným je spotrebiteľ, súd nevydá platobný rozkaz, ak spotrebiteľská zmluva alebo iné zmluvné dokumenty súvisiace so spotrebiteľskou zmluvou obsahujú zmluvnú podmienku, ktorá je neprijateľná a iné...

Spotrebiteľskou zmluvou je každá zmluva, ktorú uzatvára podnikateľ v rámci svojej činnosti so spotrebiteľom, teda fyzickou osobou – nepodnikateľom.Sledujte nás na sociálnych sieťach.