Pracovné právo - odstupné a odchodné

Odstupné a odchodné, viete aký je v tom rozdiel?

Odstupné je finančná kompenzácia naviazaná na výpoveď danú zamestnancovi, alebo aj na dohodu o skončení pracovného pomeru z osobitne upravených dôvodov, ako napríklad pre nadbytočnosť či organizačné zmeny u zamestnávateľa. Podobne ako dĺžka výpovednej doby sa výška odstupného viaže na dĺžku trvania pracovného pomeru zamestnanca u zamestnávateľa. (§ 76 Zákonníka práce).

Zákonník práce bez ohľadu na spôsob ukončenia pracovného pomeru upravuje výšku odstupného najmenej ako desaťnásobok priemerného mesačného zárobku zamestnanca v prípade, ak zamestnanec viac nebude môcť prácu vykonávať pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo ohrozenie touto chorobou, alebo v prípade, ak dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím orgánu verejného zdravotníctva. Uvedený nárok by ale nevznikol, ak si zamestnanec privodil napr. pracovný úraz sám porušením predpisov o BOZP či pod vplyvom alkoholu a pod.

A preto dobrá rada pre zamestnávateľov: okrem iných povinností, ktoré máte nezabudnite na vykonanie skúšky na požitie alkoholu!

Odchodné je nárok, ktorý súvisí so skončením pracovného pomeru odchodom na dôchodok. Odchodné upravuje Zákonník práce v § 76 a.

Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.