Rentálny výnos a predkupné právo

Viete čo je to rentálny výnos? 

 Je to výnos, ktorý získate z prenájmu bytu. Avšak to aký sa Vám podarí dosiahnuť závisí od množstva faktorov a jedným z nich je aj veľmi dobré právne zastrešenie, vrátane čo najvhodnejšie upravenej nájomnej zmluvy, ktorá bude pamätať na množstvo situácií, ktoré môžu počas nájomného vzťahu nastať.

Nevýhody rentálneho výnosu môžu zahŕňať:

1. Riziko neplatenia: Ak máte prenajatý majetok, existuje riziko, že nájomník prestane platiť nájomné alebo ho nezaplatí včas. To môže mať negatívny vplyv na vaše finančné plány.

2. Údržba a opravy: Ako majiteľ nehnuteľnosti, ste zodpovední za údržbu a opravy. To môže byť časovo náročné a finančne nákladné.

3. Zmeny na trhu: Trh s nehnuteľnosťami môže byť nestály. Ak sa trh zhorší, môžete mať problémy s hľadaním nájomníkov alebo s udržiavaním vysokého nájomného.

4. Obmedzený prístup k vlastnému majetku: Prenajatý majetok nie je úplne váš. Nemáte úplnú kontrolu nad tým, čo s ním môžete robiť.

5. Závislosť od nájomníka: Vaše finančné záujmy súvisia s nájomníkom. Ak sa nájomník zhorší alebo sa rozhodne odísť, môže to mať negatívny vplyv na váš príjem.

Predkupné právo

Predkupné právo znamená, že určité osoby majú možnosť vykúpiť nehnuteľnosť pred inými osobami- majú právo kúpiť ako prví ,keď je ponuka a zároveň predávajúci má povinnosť ponuku na odkúpenie predložiť tomu kto má predkupné právo ako prvému a až keď tento odmietne, môže predať inému, avšak vždy za tých istých podmienok.

V praxi sme zažili situáciu, kedy údajný opomenutý spoluvlastník podal priamo žalobu na nahradenie prejavu vôle nového spoluvlastníka, kde žiadal, aby mu tento nový spoluvlastník odpredal pozemok za rovnakých podmienok za akých ho on kúpil a súd mu vyhovel a vôľu nového spoluvlastníka nahradil.

Ak vám spoluvlastník neponúkol predkupné právo na podiel nehnuteľnosti, ktorý mal byť predaný, máte niekoľko možností, ako postupovať:

1. Písomná námietka: Môžete doručiť písomnú námietku všetkým zmluvným stranám, v ktorej uplatníte námietku relatívnej neplatnosti kúpnej zmluvy.

2. Súdne konanie: Môžete sa obrátiť na súd a domáhať sa určenia, že následky kúpnej zmluvy nenastali, teda že vlastníkom predaného podielu je stále predávajúci.

3. Ponuka podielu: Voči nadobúdateľovi (tretej osobe) sa môžete domáhať, aby vám predaný spoluvlastnícky podiel ponúkol za rovnakých podmienok, za ktorých ho kúpil.

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.