Rodinné právo - BSM

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov tzv. BSM

Momentom uzavretia manželstva vzniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov tzv. BSM.

Kedy vzniká BSM?

BSM teda bezpodielové spoluvlastníctvo manželov vzniká uzatvorením manželstva, tzn. že na vznik BSM nie je potrebný žiadny iný právny úkon, len uzavretie manželstva pričom nehrá rolu ani to, či bolo manželstvo uzavreté na úrade, alebo v kostole. Od tohto dňa nadobúdajú manželia všetok majetok do BSM (nehnuteľný aj hnuteľný).

Čo to teda znamená BSM?

Táto forma vlastníctva môže vzniknú výlučne medzi manželmi. Do BSM patrí všetko čo počas manželstva nadobudnete a môže to byť predmetom vlastníctva (veci existujúce a uchopiteľné) a samozrejme patria sem aj záväzky.

Existuje pár výnimiek, čo do BSM nepatrí:

  • sú to veci, ktoré jeden z manželov získal dedením alebo darom,
  • bolestné,
  •  veci, osobnej potreby jedného z manželov (oblečenie, obuv, zubná kefka :D...),
  •  veci, ktoré slúžia na výkon povolania iba jedného z manželov (napr. počítač)
  •  a všetky veci, ktoré manželia nadobudli pred manželstvom.

Na záver si dovolím uviesť, že v našich podmienkach v SR neexistuje inštitút predmanželskej zmluvy ako to poznáte z amerických filmov.

Viete čo všetko patrí do BSM?

  • Všetky príjmy z pracovného alebo obdobného pomeru
  • Príjmy z podnikania
  • Hodnota obchodného podielu nadobudnutého počas trvania manželstva
  • Príjmy zo sociálneho poistenia
  • Výhry
  • Plnenia z poistných zmlúv
  • Výnosy z majetku
  • Hnuteľné veci (auto, motorka...)
  • Nehnuteľnosti (dom, byt, chata, pozemok..)
  • Spoločná hypotéka a iné úvery

V praxi sme zažili situáciu, kedy jeden z manželov kúpil nehnuteľnosť (podpísal zmluvu a uhradil kúpnu cenu) ešte pred uzavretím manželstva, avšak k zápisu v katastri nehnuteľností došlo až po uzavretí manželstva. 

Podľa ustanovenia §2 ods. 1 Obchodného zákonníka podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. Podnikanie jedného z manželov ako fyzickej osoby sa považuje za výkon povolania a je jedným zo spôsobov ekonomického zabezpečenia manželov. Výnosy z oddeleného majetku jedného z manželov patria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a rovnako ako mzda z pracovného pomeru vyplácaná jednému z manželov sú najčastejším zdrojom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, z ktorého je potom vytváraný spoločný majetok manželov. Z Občianskeho zákonníka nevyplýva, že spoločným majetkom by mal byť iba zisk, ktorý predstavuje rozdiel medzi výnosmi z podnikania a nákladmi na podnikanie v súvislosti s ním vynaložené. Nejestvuje žiaden zákonný dôvod, aby akýkoľvek výnos z podnikania manželov bol vylúčený z režimu bezpodielového spoluvlastníctva. Tento záver sa uplatní bez ohľadu na to, či výnosy dosiahnuté podnikateľskou činnosťou podnikateľa, spočívajúce v peňažnom príjme sú podnikateľovi vyplatené v hotovosti alebo sú mu poukázané na účet v bankovom ústave. Napokon aj výnosy z oddeleného majetku jedného z manželov patria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

BSM a príklad z praxe

Po uzavretí manželstva si manželka kúpila dom z jej výlučných prostriedkov, ktoré nadobudla pred uzavretím manželstva. Z tohto titulu sa domnievala, že dom patrí do jej výlučného vlastníctva, čo si poistila čestným prehlásením, kde je manžel podpísal, že dom bol kúpený z jej výlučných prostriedkov a že je iba ona výlučný vlastník. Takéto dokumenty však nie sú platné, pretože zákon presne upravuje akým spôsobom je možné zúžiť masu BSM (iba notárskou zápisnicou). Tento dom teda nadobudli spolu, pretože pre určenie, či nehnuteľnosť patrí do BSM je nepodstatné to, kto je zapísaný na LV.

O niekoľko rokov sa manželia rozviedli. Čo myslíte akým spôsobom by súd mal vysporiadať túto nehnuteľnosť ak vieme, že kúpna cena nehnuteľnosti bola 300 000 € a v čase zániku BSM už hodnota tejto nehnuteľnosti bola 600 000 € ?

Súd prihliadne v zmysle zásad vypriadania BSM na to, že nehnuteľnosť bola obstaraná z výlučných prostriedkov manželky, čo je tzv. vnos do BSM, avšak rozdiel v hodnote vo výške 300 000 € by mal byť rozdelený na polovicu a teda aj pred druhého manžela. A teda manželka by mala získať časť v hodnote 450 000 € a manžel 150 000 €.

Je možné BSM zrušiť?

 Ako sme si už povedali, predmanželské dohody náš právny poriadok nepozná a preto u nás nie je možné upraviť takouto formou majetkové vzťahy medzi manželmi. Je však u nás možné zrušiť BSM počas trvania manželstva súdom alebo zo zákona z nasledovných dôvodov:

  • Nehospodárne nakladanie jedného z manželov so spoločným majetkom (napr. pri závislostiach, alebo hraní hazardných hier a pod.)
  • Podnikanie druhého manžela (ale pozor, podnikaním sa nemyslí ak je niekto štatutár, alebo spoločník v obchodnej spoločnosti, v zásade sa myslí podnikanie na živnosť, alebo podľa osobitného predpisu, kde záväzky z podnikania môžu byť uspokojované zo spoločného BSM)
  • Rozhodnutím súdu o prepadnutí majetku jedného z manželov alebo o vyhlásení konkurzu (pri treste prepadnutia majetku).

Príklad z praxe

Klient vlastnil pred manželstvom byt. Tento byt prenajímal. Po uzavretí manželstva pokračuje v prenajímaní tohto bytu. Viete aká nastala zmena po vzniku BSM?

Aj keď byt je vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov, nájomné, ktoré je inkasované za tento byt už patrí do BSM :D

Pretože: prírastky na veciach vo výlučnom vlastníctve manžela ako sú úroky z uložených peňazí v banke, alebo nájomné, alebo akékoľvek iné prírastky patri do BSM!

Počas manželstva som zdedil rodinný dom po matke. Bude aj tento dom patriť automaticky do BSM?

Existujú určité výnimky, kedy veci nadobudnuté počas manželstva nepatria do BSM a to v nasledovných prípadoch:

  • darovanie alebo dedenie
  • veci slúžiace osobnej potrebe jedného z manželov
  • veci slúžiace výkonu povolania jedného z manželov
  • v neposlednom rade veci získané PRED uzavretím manželstva.

Môžeme teda povedať, že BSM sa týka vecí, ktoré užívajú manželia spoločne.

Čo so spoločným majetkom po rozvode?

Rozdelenie majetku manželov je možné až po skončení rozvodového konania. Všetko čo manželia nadobudli počas manželstva sa musí spravodlivo rozdeliť. Deliť sa ale budú aj hypotéky a dlhy. V prípade, že ste spoludlžníci na úvere, je možné, aby tento zostal len jednému manželovi, avšak musí splniť podmienky danej banky. Zväčša musí mať dostatočný príjem na to, aby bol schopný splácať úver sám. To teda znamená, že nestačí, že si manželia podelia majetok a hypotéku, pretože následne musí súhlasiť aj financujúca banka, v opačnom prípade ostávajú zaviazaní banke obaja bývalí manželia.

Ako vysporiadať majetok po rozvode manželstva?

Nakoľko BSM je viazané na manželstvo je jasné, že po zániku manželstva zaniká aj BSM, ktoré je však potrebné nejakým spôsobom vysporiadať.

Vyporiadať BSM je možné týmito spôsobmi:

  • dohodou
  • rozhodnutím súdu
  • zo zákona

Vždy radíme naším klientom, že je vždy dobré ako pri rozvode tak aj pri vysporiadaní spoločného majetku sa dohodnúť. V takomto prípade sa spíše Dohoda o vyporiadaní BSM. Ak nie je možné takúto dohodu uzavrieť, tak môže podať jeden z manželov návrh na súd na vyporiadanie BSM. Ak si však manželia po rozvode nevyporiadaju BSM a to ani dohodou a ani nepodajú návrh na súd, tak po uplynutí lehoty 3 roky dochádza k vyporiadaniu spoločného majetku zo zákona a to tak, že pri hnuteľných veciach sa manželia vyporiadajú podľa stavu ako každý z nich vec užíva ako vlastník. Ostatné hnuteľné a nehnuteľné veci sú v podielovom spoluvlastníctve v pomere ½.

Je možné zrušiť BSM aj počas manželstva a ak áno v akom prípade?

Áno a to buď zo zákona (napr. v prípade vyhlásenia resp. začatia konkurzného konania), alebo rozhodnutím súdu v prípade, ak napríklad jeden z manželov získal oprávnenie na podnikanie. Zrušiť BSM rozhodnutím súdu je však možné aj v prípade, ak jeden z manželov je alkoholik, gembler a vzniká dôvodná obava druhého manžela o spoločný majetok.

Príjmy z podnikania a BSM

Mnohí sa mylne domnievajú, že príjmy z podnikania nepatria do BSM, alebo že tieto sa nevyporiadavajú.

Nie je to tak a veľmi pekne nám to objasňuje rozhodnutie NS SR z roku 2014 , ktoré hovorí o tom, že podnikanie fyzickej osoby tzv. živnostníka má významný ekonomický dopad na BSM, a teda aj majetkové pomery druhého manžela. Živnostník zodpovedá za dlhy nielen svojim (oddeleným) majetkom, ale tiež spoločným majetkom v BSM, lebo v zmysle §147 Občianskeho zákonníka pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do BSM.

Aj z tohto dôvodu potrebuje živnostník pri začatí podnikania súhlas druhého manžela.

Z hľadiska všeobecnej požiadavky spravodlivého usporiadania vzťahov (aj medzi manželmi) je preto opodstatnené a pri absencii dohôd manželov v zmysle §143a a §148a ods. 2 Občianskeho zákonníka tiež účelu BSM zodpovedajúce, že ak sa nepodnikajúci manžel živnostníka má spolupodieľať na dlhoch svojho manžela spätých s výkonom jeho povolania (živnosti), má sa rovnako počas trvania manželstva spolupodieľa aj na nadobúdaní majetku spätého so živnostenským podnikaním druhého manžela. V opačnom prípade by bol nepodnikajúci manžel živnostníka v porovnaní so svojím manželom znevýhodnený.

Do BSM budú patriť aj veci, s ktorými jeden z manželov nakladal v rozpore s ustanovením § 145 ods. 1 OZ

V zmysle § 145 ods. 1 OZ Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.

Čo to teda znamená v praxi? Manžel použije úspory vo výške 20 000 € na účte manželov a minie ich napr. na drahej dovolenke so svojou priateľkou. Ku dňu zániku BSM sa už tieto úspory na účte nenachádzajú, avšak v zmysle publikovaného rozhodnutia NS SR platí, že

ak jeden z manželov nakladal s vecami a alebo úsporami, ktoré sú v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, spôsobom, ktorý je v rozpore s us. §145 ods. 1 OZ, potom na tento neplatný právny úkon nemožno prihliadať a vec alebo úspory treba zaradiť do masy BSM a vyporiadať.

A teda pri výpočte podielu pri vyporiadaní BSM sa bude počítať tak, ako keby úspory na účte stále boli.

Ako je to s Obchodným podielom v spoločnosti a BSM?

Toto je veľmi zaujímavá téma, pretože názory najvyšších súdnych autorít nie sú celkom zhodné: napr. rozhodnutie NS z roku 2005 zastáva názor, že ak manželia alebo jeden z nich nadobudne za trvania manželstva a z prostriedkov patriacich do BSM obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným, stane sa takto získaný majetok(hodnota obchodného podielu) zo zákona súčasťou BSM, ktoré možno vyporiadať v rámci konania o vyporiadanie BSM podľa ust. §149 ods. 3 OZ.

NS vo svojom rozhodnutí z roku 2009 zase uvádza toto:

„Pokiaľ však ide o rozsah práv a povinností, ktorými disponuje za trvania manželstva manžel z titulu účasti v spoločnosti s ručením obmedzeným ako spoločník, je potrebné vychádzať z príslušných ustanovení Obch. Z. Spoločníkom spoločnosti je výhradne ten z manželov, ktorý uzavrel spoločenskú zmluvu, on je majiteľom obchodného podielu a nositeľom práv a povinností spoločníka. Obchodný podiel potom nie je súčasťou BSM.“

Patria DLHY vždy do BSM?

Patria do BSM len vtedy ,ak vznikli manželom spoločne. Nie ak bol zaviazaný len jeden z manželov a to ani vtedy, ak za požičané peniaze nadobudli vec do BSM. Spoločne manželom vzniká dlh len spoločným právnym úkonom, alebo právnym úkonom jedného z manželov, ktorý zastupoval druhého manžela pri obstarávaní bežných záležitostí rodiny.

A teda z praktického hľadiska to znamená, že ak si manžel bez vedomia druhého manžela vezme spotrebný úver 10 000 € (čo sa nepovažuje za bežnú vec), je tento dlh iba jeho , čo je dôležité pri vyporiadaní BSM. Ak sa však stane situácia, že manžel si vezme úver a tento nespláca, v prípade výkonu rozhodnutia môže byť táto pohľadávka uspokojená aj s majetku patriaceho do BSM a teda aj s majetku druhého manžela.

V prípade, že potrebujete pomôcť s BSM alebo inou témou z rodinného práva, neváhajte nás kontaktovať.