Rodinné právo - partnerské spolužitie

Partnerské spolužitie vs. uzavretie manželstva

V súčasnosti veľa mladých ľudí uprednostňuje partnerské spolužitie (druh a družka) bez uzavretia manželstva. Ide však o zväzok ktorému zákon zďaleka neposkytuje takú ochranu ako manželstvu. Druh a družka vytvárajú akési životné spoločenstvo t.j. žijú spolu, prípadne sa spolu starajú o deti.

Rozdiely:

  • Zákon nechráni neformálne vzťahy muža a ženy tak ako manželstvo ( napr. pri spoločnom bývaní nevzniká žiadne právo k bytu a to ani na základe spoločných investícií do bytu, ktorý patrí partnerovi a vlastník sa kedykoľvek môže domáhať aby jeho partner tento byt vypratal).
  • Manželia sa v bežných veciach zastupujú. Každý z manželov je oprávnený zastupovať druhého manžela v bežných veciach, najmä prijímať za neho bežné plnenia. Konanie jedného z manželov pri obstarávaní bežných vecí rodiny zaväzuje obidvoch manželov spoločne a nerozdielne.
  • Len manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Dokonca aj rozvedený manžel môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na výživu.
  • Ani zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení taktiež nereflektuje na pojem druh a družka a vdovský dôchodok patrí len manželovi, obdobne ako nárok na jednorazové odškodnenie z dôvodu smrti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
  • Pri dedení je taktiež markantní rozdiel, pretože v prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, pričom druh a družka môžu dediť až v druhej prípadne tretej dedičskej skupine (Ak nededia potomkovia, dedí v druhej skupine manžel, rodičia a tí ktorí žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti najmenej po dobu 1 roka pred jeho smrťou alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa).

Manželstvo vs. vzťah druh a družka

Ako vieme veľa párov v dnešnej dobe nežije v tradičnom manželstve. Treba si však povedať, že naša právna úprava na tieto nové trendy nereflektuje a zákon poskytuje ochranu len manželskému spolužitiu. Táto zákonná ochrana sa prejavuje napr. aj v tom, že uzavretím manželstva vzniká BSM, teda spoločný majetok manželov s čím je spojených množstvo ďalších konzekvencií (hlavne by sa nemalo stať, že človek skončí vyhodený na ulici, tak ako je to oveľa jednoduchšie dosiahnuteľné vo zväzku mimo manželstva, keď partnera druhý partner vyprace z bytu). Taktiež sú rozdiely v dedení, vo vyživovacej povinnosti, ktorá je len medzi manželmi, vdovský dôchodok patrí len manželovi a iné. A preto ak chcete mať určité istoty je lepšie uzavrieť manželstvo.

Radi vám poradíme v oblasti rodinného práva. Obráťte sa na profesionálov s dlhoročnými skúsenosťami. Kontaktujte nás.