Rodinné právo - rozvod

Cyklus rodinné právo a téma rozvod

Keďže naša advokátska kancelária zastrešuje aj právne poradenstvo v oblasti rodinného práva v najbližších dňoch Vám prinesieme rozsiahli cyklus príspevkov z rodinného práva.

1. ROZVODOM problémy len začínajú

Veľa klientov si od rozvodu sľubuje väčší kľud, nový začiatok a pod... Zvyknem vravievať svojím klientom, „netešte sa, rozvodom problémy zväčša iba začínajú“.

Možno je to len u nás tak, že máme ťažké spory, kde sa skutočné problémy naozaj len rozvodom začínajú, aj keď na tomto mieste, by som chcela vyzdvihnúť tých, ktorí konajú naozaj v záujme detí a pekne sa dohodnú. Bohužiaľ takýchto uvedomelých rodičov je oveľa menej, ale sú a sme za nich vďační, že aspoň sem tam zažijeme rozumné a slušné pojednávanie.

Právoplatnosťou rozhodnutia o rozvode manželstva zaniká BSM manželov a nastupuje majetkové vyporiadanie a to býva zväčša ten kameň úrazu. Dôvodov problémov býva oveľa viac a niektorým sa povenujem v ďalších príspevkoch.

2. Aké podmienky musia byť splnené, aby súd manželstvo rozviedol?

Manželstvo musí byť tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Vychádzajúc výlučne zo svojej praxe, najčastejšie prichádza k nezhodám po narodení detí, kedy na seba narážajú rozdielne pohľady na výchovu, pri hospodárení s peniazmi a takmer vždy manželstvá končia rozvodom, keď je v manželstve veľká partnerská nerovnováha / nerovnocennosť.

3. Potrebujete k rozvodu právnika?

Samotné rozvodové konanie, nie je náročný proces pokiaľ sú splnené podmienky na rozvod, avšak s rozvodovým konaním býva spojené aj konanie o úpravu práv a povinností k maloletým deťom a to už môže byť zložitejší proces, obzvlášť ak sa manželia nechcú dohodnúť a každý si presadzuje svoje záujmy, vtedy rozhodne odporúčam právne zastúpenie.

Podľa psychológov najťažšie prežívajú rozvod ľudia, ktorí s ním nepočítali. V prípade, že si manželia svoj rozchod dokážu spracovať a uzatvoriť, zvládnu celé konanie úplne najlepšie. Je nesmierne dôležité vysvetliť deťom, že napriek ukončenému vzťahu zostávajú ich rodičmi na celý život. Moja rada: ideálne je sa na rozchod pripraviť a pripraviť aj deti, rozhodne ušetríte veľa peňazí v budúcnosti na psychológov, ktorí by ich dostávali z prípadných tráum z detstva spôsobených ťažkým rozvodom.

4. Koľko ten rozvod vlastne stojí?

Ak zvládnete rozvod bez právnika, a prípadne bez nutnosti znaleckého dokazovania bude Vás to stáť len súdny poplatok , ktorý je momentálne vo výške 66 €.

Keď už sa rozhoduje aj o úprave práv a povinností k deťom a o výživnom zväčša je vyhľadanie právneho zástupcu žiadúce, avšak to koľko Vás to bude stáť závisí od zložitosti prípadu a množstvu strávených hodín. Naša hodinová sadzba v rodinných veciach je 80 € bez DPH.

Zažila som pojednávanie vo veci určenia výšky výživného na maloleté dieťa, kde súd stanovil otcovi dosť vysoké výživné a to dokonca aj spätné, vychádzajúc z jeho aktuálnych príjmov a on sa po vyhlásení rozsudku sudcu spýtal, že no a dokedy to budem musieť platiť? V tomto prípade bolo rozhodne chybou, že si otec nezobral právneho zástupcu, ktorý by mu zrejme objasnil jeho situáciu.

5. Na čo by ste mali skutočne myslieť v rozvodovom konaní pri deťoch?

  • Že rodičmi budete už do konca života
  • U dieťaťa je hlavne potrebné eliminovať pocit zodpovednosti za vzniknutú situáciu
  • Dieťa by malo byť o rozvode informované vecne, bez prehnaných emócií a katastrofického scenára
  • Vysvetliť deťom, že nestrácajú ani jedného zo svojich rodičov
  • Nerobte z detí rukojemníkov svojich osobných sporov (toto je bohužiaľ veľmi smutné a veľmi časté) ... následky sa ale v neskoršom veku vždy dostavia
  • Kto zvláda svoje emócie je „pán“

6. Je možný rozvod dohodou?

V SR neexistuje rozvod dohodou a manželstvo môže ukončiť iba SÚD. Manželia sa však môžu dohodnúť v Rodičovskej dohode o určení práv a povinností k maloletým deťom a takúto dohodu si pred rozvodom podpísať. Súd v tomto prípade iba skúma, či je dohoda v najlepšom záujme dieťaťa a ak áno, túto schváli. Takáto dohoda má viaceré výhody, podstatne skráti súdne konanie, pretože nie je potrebné vykonávať dokazovanie do hĺbky.

7. Rozvod Historický exkurz

Aké boli príčiny rozvodov v minulosti?

Obdobie 1919 – 1949

Pri zákonnom zániku manželstva sa vychádzalo z princípu zavinenia. Súčasťou rozsudku o rozluke tak bolo určenie vinníka, ktorý spôsobil rozvrat manželstva. Súd mohol uznať vinných aj oboch manželov (Šprocha, 2016a). Podľa zákona č. 320/1919 Sb. z. a n. bolo vymedzených 9 príčin rozluky (ďalej rozvod) (Veselá, 2013):

- cudzoložstvo,

- odsúdenie manžela na tri roky (prípadne na kratšiu dobu, ak trestný čin hovoril o jeho zvrhlej povahe),

 - úmyselné opustenie manžela bez toho, aby sa vrátil do 6 mesiacov po tom ako k tomu bol súdne vyzvaný,

  - úklady o život alebo zdravie,

- viacnásobné zlé zaobchádzanie, ťažké ubližovanie alebo opakované urážanie na cti,

- zhýralý život,

- trvalá alebo periodická duševná choroba trvajúca tri roky, ťažká duševná degenerácia trvajúca dva roky, epilepsia trvajúca jeden rok s najmenej so šiestimi záchvatmi do roka alebo s pridruženou duševnou chorobou,

- hlboký rozvrat manželstva,

- neprekonateľný odpor.

V medzivojnovom období prevládali dve základné príčiny opustenie manžela a hlboký rozvrat. A treťou najčastejšou príčinou rozvratu manželstva bolo cudzoložstvo.

Obdobie 1950 – 2021

Počas obdobia 1950 – 2021 sa zoznam príčin rozvodov pomerne často menil, 4 najčastejšie príčiny: rozdielnosť pováh, názorov a záujmov, alkoholizmus, nevera a nezáujem o rodinu. Významnú úlohu zohrávala aj kategória nezistené zavinenie.

V 50. rokoch 20. storočia bola najčastejšou príčinou rozvodu nevera. Predstavovala 23 – 43 % z celkového počtu rozvodov.

V 70. a v polovici 80. rokov 20. storočia sa u mužov zvyšoval podiel rozvodov v dôsledku nadmerného požívania alkoholu. Alkoholizmus predstavoval na strane muža rozvrat manželstva až v štvrtine prípadov.

Od roku 1986 sa začal zvyšovať podiel rozvodov kvôli rozdielnosti pováh, názorov a záujmov a táto príčina sa postupne stala čoraz dominantnejšou.

Od roku 1997 bola táto príčina pri viac ako polovici rozvodov, v roku 2005 presiahli rozvody kvôli tejto príčine 60 % a v roku 2018 kulminoval podiel rozvodov kvôli rozdielnosti pováh, názorov a záujmov tesne pod hranicou 70 %.

8. Ako je to s rozvodom v iných krajinách EU?

V niektorých krajinách sú rozvody bežné a dostupné už dlhé desaťročia (hlavne v severnej a západnej Európe), v niektorých krajinách sa vyššia rozvodovosť presadzuje postupne (hlavne juhoeurópske krajiny a zo stredoeurópskych krajín Poľsko a Slovensko), v niektorých krajinách sa začali manželstvá rozvádzať len nedávno (Malta a Írsko). Na Malte je rozvod možný od roku 2011, v Írsku od roku 1995 (s podmienkou oddeleného žitia manželov najmenej 4 roky) a bez tohto obmedzenia je možný od roku 2019.

V rámci krajín EÚ je súdna prax rozdielna a v niektorých krajinách treba splniť viaceré podmienky. Ide hlavne o splnenie dôvodov na rozvod alebo uplynutie časovej lehoty od uzavretia manželstva. Veľmi podobná súdna prax ako na Slovensku je z krajín EÚ v Česku, Nemecku, Rakúsku a s výnimkou formálnej rozluky aj v Poľsku. V Chorvátsku musia rodičia podať špeciálnu žiadosť, ak majú v čase rozvodu maloleté dieťa. Na Cypre (ak sa rozvádza cirkevný sobáš) musia manželia poslať oznámenie príslušnému biskupovi a návrh na rozvod je možné podať až po uplynutí 3 mesiacov od odoslania tohto oznámenia. Vo Švédsku je stanovená v niektorých prípadoch 6-mesačná lehota na rozmyslenie, počas ktorej môžu manželia stiahnuť svoju žiadosť o rozvod. Viaceré podmienky na dosiahnutie rozvodu sú stanovené na Malte. Hlavnou podmienkou je, že manželia musia žiť v čase podania žiadosti o rozvod oddelene najmenej 4 roky. Vo Fínsku je stanovená 6-mesačná lehota na rozmyslenie, pokiaľ manželia nežili pred rozvodom najmenej 2 roky oddelene. V Severnom Írsku je možné podať žiadosť na rozvod najskôr po 2 rokoch od sobáša. Vo Švajčiarsku sa môže podať žiadosť o rozvod až po dvojročnej odluke (ak sa manželia na rozvode nedohodnú). Podmienkou na rozvod v Nórsku je, že manželia musia žiť oddelene najmenej 2 roky.

9. Čo so spoločným majetkom po rozvode?

Rozdelenie majetku manželov je možné až po skončení rozvodového konania. Všetko, čo ste spoločne nadobudli počas manželstva, sa musí spravodlivo rozdeliť. Deliť sa budete aj o hypotéky alebo dlhy.

10. Vyviazanie partnera z úveru

Podmienkou vyviazania partnera z úveru je, aby sa samotný klient kvalifikoval na nesplatenú výšku istiny úveru. Pri schvaľovaní danej zmeny posudzuje banka napríklad schopnosť klienta splácať daný úver a kvalitu samotného klienta, napríklad jeho doterajšie skúsenosti so splácaním úverov. Staronový dlžník musí preukázať schopnosť splácať zostatkovú istinu úveru, ktorú posudzuje banka v schvaľovacom procese,” vysvetľuje Valéria Hrabčáková z oddelenia úverových produktov Tatra banky.

Staronový dlžník musí preukázať schopnosť splácať zostatkovú istinu úveru. Ak sa na splácanie úveru nekvalifikuje, ďalším riešením môže byť pridanie nového spoludlžníka.

11. ROZVOD vs. Manželstvo

Kľúčové ustanovenie manželského práva nám definuje § 18 zákona o rodine takto: Manželia sú si v manželstve rovní v právach a povinnostiach. Sú povinní žiť spolu, byť si verní, vzájomne rešpektovať svoju dôstojnosť, pomáhať si, starať sa spoločne o deti a vytvárať zdravé rodinné prostredie.

- V prípade, že toto nie sú schopní manželia napĺňať, zväčša prichádza rozvod a práve pri rozvode súd skúma mieru rozvratu vzťahov medzi manželmi a prihliada na porušenie §18 a 19 zákona o rodinne.

- Bez toho, aby mal súd preukázaný rozvrat manželstva toto nemôže rozviesť, obzvlášť keď sú v manželstve maloleté deti.

- V rozhodnutí, ktorým sa rozvádza manželstvo rodičov maloletého dieťaťa, súd upraví výkon ich rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas po rozvode, najmä určí, komu maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok. Súčasne určí, ako má rodič, ktorému nebolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, prispievať na jeho výživu, alebo schváli dohodu rodičov o výške výživného.

12. OSOBNÁ STAROSTLIVOSŤ O DIEŤA vs Striedavá starostlivosť

Niektorí odborníci z oblasti psychológie a psychiatrie sa vyjadrujú, že striedavú osobnú starostlivosť vymyslel niekto kto nemá rád deti. Ja sa s týmto názorom po mnohých skúsenostiach absolútne stotožňujem, pretože som sa počas svojej praxe stretla iba s jedným jediným dieťaťom, ktoré striedavú starostlivosť znášalo dobre. Samozrejme to závisí od osobnosti dieťa a od zvládania zmien, avšak väčšina z nás (nielen detí) potrebuje stabilné prostredie a zaužívané rituály. 

Súd môže zveriť dieťa do osobnej starostlivosti jedného z rodičov, alebo rozhodnúť aj o striedavej starostlivosti. V zásade by mal skúmať najlepší záujem dieťaťa. Otázkou však zostáva, či sudca od stola je naozaj schopný posúdiť najlepší záujem dieťaťa, pretože tento by mali poznať predovšetkým rodičia a podľa toho postupovať. 

Pokiaľ sú rodičia uvedomelí, ideálne je uzavrieť rodičovskú dohodu v ktorej sa upravia všetky práva a povinnosti a súd túto dohodu iba schváli v prípade, že má za to, že je v najlepšom záujme dieťaťa. 

13. Čo robiť v prípade, že ste v rozvodovom konaní a druhý rodič Vám bráni v stretávaní sa s dieťaťom, alebo sú vzťahy tak narušené, že sa rodičia nevedia dohodnúť?

Je bežnou praxou, že počas konania o rozvod manželstva je potrebné upraviť výkon rodičovských práv a povinností neodkladným opatrením. Takéto rozhodnutie súdu má dočasný charakter a je vykonateľné doručením a teda je záväzné doručením účastníkom bez ohľadu na to, či sa účastník odvolá ,alebo nie. Najčastejšie sa neodkladným opatrením upravuje úprava styku rodiča s dieťaťom, zverenie dieťaťa alebo aj výživné. V praxi máme prípad, kedy súd o úprave práv a povinností k maloletému dieťaťu rozhodoval 4 roky a počas tohto obdobia bolo vydaných 6 neodkladných opatrení, ktorými sa menila úprava styku podľa aktuálnej potreby.

 Ak potrebujete poradiť v oblasti rodinného práva či rozvodu, neváhajte nás kontaktovať.