Viete čo je úpadok dlžníka, platobná neschopnosť alebo predlženie?

Každý podnikateľský subjekt je povinný úpadku predchádzať. Túto povinnosť mu stanovuje zákon, v zmysle, ktorého dlžník (= podnikateľ) je povinný sústavne sledovať svoju finančnú situáciu, ako aj stav svojho majetku a záväzkov tak, aby sa mohol včas dozvedieť o hroziacom úpadku a bez zbytočného odkladu prijať vhodné a primerané opatrenia na jeho odvrátenie. Je tiež povinný zdržať sa konania, ktoré by mohlo ohroziť životaschopnosť podniku dlžníka.

Dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený.

Právnická osoba (Dlžník) je platobne neschopná, ak nie je schopná plniť 90 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi.

Predlžený je ten, kto má viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku (v súvahe to môžeme vidieť v časti „vlastné imanie“, ktoré je v takomto prípade záporné).

Dlžník, ktorý je právnickou osobou, je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu do 30 dní, od kedy sa dozvedel alebo sa pri zachovaní odbornej starostlivosti mohol dozvedieť o svojom úpadku.

V ďalšom blogu si povieme, čo sa stane, keď dlžník túto povinnosť nesplní. Ak ste dlžníkom, alebo ste veriteľom a potrebujete kvalifikovane poradiť, obráťte sa na našu kanceláriu.