Výsluchy osôb – kladenie otázok svedkom

Výsluchy osôb – kladenie otázok svedkom a nahrádzanie nedostatočne vykonaného dokazovania zo strany správcu dane

Ďalšou osobitnou kategóriou v dokazovaní pri výsluchoch osôb v daňovej kontrole je nahrádzanie nedostatočne vykonaného dokazovania zo strany správcu dane, ktorý vykonáva výsluchy osôb veľmi všeobecne a najmä bez toho, aby odstraňoval ním vyjadrené pochybnosti o preverovanej obchodnej transakcii.

V praxi to znamená pre kontrolovaný daňový subjekt situáciu, že správca dane síce vykoná navrhovaný výsluch osoby, napr. svedka, no svedok pokiaľ nie je právne zdatný a skúsený z iných daňových kontrol, nepopíše samostatne dostatočne podrobne a obsahovo potrebne preverovaný prípad. Správca dane sa dôsledne nepýta, kontrolovaný subjekt je na takomto výsluchu pasívny a s výsledkom spokojný v zmysle „však na výsluchu bolo povedané stručne všetko a nezaznelo nič pochybné, teda bolo to v poriadku“ no a potom je z takéhoto výsluchu svedka pre kontrolovaný subjekt prijatý prekvapujúci záver správcu dane, že ani výsluchom svedka sa nepreukázalo reálne zdaniteľné plnenie, jednak po formálnej ale najmä materiálnej stránke. Výsledok je dorub pre kontrolovaný daňový subjekt.

V tomto zmysle vieme okrem prípravy na výsluch zodpovedajúcim spôsobom pri zastupovaní operatívne, správne, pružne proste profesionálne reagovať, klásť podstatné a správne otázky, predkladať na výsluchu osoby za správcu dane k vyjadreniu podstatné listiny, tieto obsahovo so svedkom popisovať tak, aby z nich správca dane nemohol prijať pre subjekt negatívny záver a nedovoliť z tohto stavu správcovi dane prijať svojvoľné a neopodstatnené závery.

Častokrát sa stretávame s tým, že musíme za správcu dane odborne vyjasňovať ním vyjadrené pochybnosti, ktoré v opačnom prípade končia záverom správcu dane, že ani výsluchom svedka sa nepreukázalo reálne zdaniteľné plnenie a „daňový subjekt má právo sa svedka pýtať, klásť mu otázky“, tak sa teda mal možnosť pýtať. 

Nechajte si v prípade daňovej kontroly poradiť odborníkmi, kontaktujte nás.