Výsluchy osôb – príprava a zásady

Osobitnou kategóriou v dokazovaní sú výsluchy osôb v daňovej kontrole, ide najmä o konateľov daňových subjektov, svedkov, zástupcov dodávateľov alebo odberateľov kontrolovaného subjektu vykonávané na ústnych pojednávaniach správcu dane, kde je z našich praktických skúseností výslovne nevyhnutné sa na tieto úkony zo strany kontrolovaného subjektu detailne a individuálne pripraviť. Všetko v zmysle zásady „lepšie byť pripravený ako potom prekvapený“ kde sa následne v protokole z daňovej kontroly alebo v rozhodnutí dočítate o sebe také veci, ktorým vôbec nerozumiete.

Stručne a jednoducho povedané, že aj keď ste všetko podstatné vyčerpávajúco zdokladoval a vysvetlil, tak ste nezvládol vlastné dôkazné bremeno, alebo že ste bol súčasťou daňového podvodu na predchádzajúcom stupni reťazovej transakcie, prípadne že ste konal neobozretne, nekonal v dobrej viere, nenaplnil ste všetky definičné znaky podnikateľskej činnosti v zmysle zákona a pod.

Všetky tieto závery dokáže správca dane vyvodiť aj z jednej zle vyjadrenej vety konateľa na jeho výsluchu, na ktorej postaví svoju pochybnosť o preverovanej obchodnej transakcii, ktorú už následne nebudete schopní nijako dovysvetliť, poopraviť alebo zrevidovať, pretože ste sa už tak raz vyjadril. Preto je dôležité pred správcom dane na výsluchu hovoriť pripravený a poučený v zmysle praktických zásad, ktoré Vám podrobne vysvetlíme. V danej téme máme niekoľkoročné odborné skúsenosti, preto nás neváhajte kontaktovať.