Výsluchy osôb – spisovanie zápisnice z úkonu

Ďalšou osobitnou kategóriou v dokazovaní pri výsluchoch osôb v daňovej kontrole je spisovanie zápisnice z vykonaného úkonu.

Správca dane častokrát toto realizuje spôsobom, že je v zápisnici protokolované úplne iné vyjadrenie ako osoba skutočne vypovedala. Správca dane častokrát pretvára obsahovo vyjadrenia osoby, ktoré buď zjednodušuje a tým preformuluje, čo má vplyv na hĺbku a podrobnosti vyjadrenia, kde následne prijme záver, že nebolo toto dostatočne podrobné a presvedčivé. Taktiež vynecháva vyjadrenia ktoré nechce počuť, čo robí niekedy vedome ale aj podvedome, v rámci svojho pracovného zanietenia za každú cenu preukázať svoju pravdu.

Taktiež neúmerne rozširuje predmet dokazovania na také súvislosti a okruh otázok, ktoré nesúvisia s preverovaným zdaniteľným plnením. Pre konateľa kontrolovaného daňového subjektu sú v tej chvíli bezvýznamné, mimo merita veci, no následne z neuváženej odpovede bez predvídania a skúseností konateľa správca dane vyvodí svoje vlastné závery smerujúce k dodaneniu.

Častokrát správca dane pri výpovedi konateľa alebo svedka tohto opakovane dotazuje na tie isté súvislosti, kladie tie isté otázky, obdobné otázky k tomu čo sa už pýtal, aby overil či bude odpoveď identická, čo je veľakrát pre konateľa alebo svedka mätúce a zneisťujúce.

Na všetky tieto zákutia a nebezpečia vieme kvalifikovane dohliadnuť a eliminovať ich celkom alebo na čo najmenšiu mieru. Kontaktujte nás.