Zásady právneho štátu

Viete čo znamená princíp pacta sunt servada?

Pacta sunt servanda je latinský výraz, ktorý znamená “zmluvy sa majú dodržiavať”. V praxi sa princíp pacta sunt servanda uplatňuje vo všetkých oblastiach práva, od občianskeho práva až po medzinárodné obchodné vzťahy. Je to základný pilier fungovania právneho systému a zabezpečuje dôveru a stabilitu v obchodných transakciách.

Okrem pacta sunt servanda existuje v práve mnoho ďalších dôležitých právnych zásad. Tu je niekoľko z nich:

1. Právo EÚ a jeho hierarchia:

  • Primárne právo: Zmluvy o Európskej únii (ZEÚ) a Zmluva o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ) spolu s Chartou základných práv Európskej únie tvoria primárne právo EÚ. Tieto dokumenty majú najvyššiu právnu silu a sú označované ako primárne právo.
  • Sekundárne právo: Sekundárne právo EÚ tvoria právne akty založené na zmluvách, ako sú nariadenia, smernice, rozhodnutia, odporúčania a stanoviská.

2. Zásada prednosti práva EÚ:

  • Právo EÚ má absolútnu prednosť pred vnútroštátnym právom členských štátov. Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) preskúmava zákonnosť aktov inštitúcií EÚ a vnútroštátne súdy musia zohľadňovať túto zásadu vo svojich rozhodnutiach.

3. Právo štátnej zodpovednosti:

  • Štáty sú zodpovedné za porušenie práva EÚ. Ak štát nesplní svoje povinnosti, môže byť žalovaný pred SDEÚ.

4. Zásada právneho štátu:

  • Európska únia je založená na zásadách právneho štátu. To znamená, že právo má byť predvídateľné, transparentné a spravodlivé.

5. Zásada subsidiarity:

  • EÚ by mala konať len vtedy, ak to nie je možné na vnútroštátnej úrovni. Subsidiarita zabezpečuje, že rozhodnutia sa prijímajú na najnižšej úrovni, kde je to možné.

Tieto zásady sú kľúčové pre fungovanie právneho systému EÚ a zabezpečujú jednotu, stabilitu a ochranu práv občanov. 📜

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať