Zmluvy z internetu, kvalita zmlúv a zmluvná pokuta

Zmluvy z internetu a ich možné riziká

Máme taký prípad, kedy si klient robil zmluvu na základe nejakej inej vzorovej a veľmi na to doplatil, pretože nezmenil všetky časti zmluvy a následne pri súdnom spore tento prehral. Nepodceňujte prácu advokátov, niekedy sťahovanie vzorov z internetu alebo kopírovanie vzoru od kamoša môže spôsobiť niekoľkonásobne väčšie škody ako keď bude zmluva riadne vyhotovená alebo skontrolovaná odborníkom.

Radšej zavolajte nám a poraďte sa, predchádzanie problémom je vždy lacnejšie.

Odstúpenie od zmluvy

Odstúpenie od zmluvy je jednostranný právny úkon, ktorým prejavujete vôľu zrušiť zmluvu.

V prípade, že chceme odstúpiť od Zmluvy, takýto úkon je možný len od platnej zmluvy. Odstúpiť od zmluvy môžete jednostranne, avšak v praxi sa často využívajú aj dohody o odstúpení, kde sa na tejto skutočnosti dohodnú účastníci. Podľa ust. OZ platí, že odstúpením od zmluvy sa zmluva od počiatku zrušuje, účinky nastanú od počiatku a teda akoby k uzatvoreniu zmluvy ani nedošlo. Následne je každý z účastníkov zrušenej zmluvy povinný vrátiť druhému všetko, čo podľa zmluvy dostal v rámci zásad o bezdôvodnom obohatení.

V prípade ak neviete ako postupovať vo Vašom prípade, či je vôbec Vaša zmluva platná, či od nej možno odstúpiť , obráte sa na nás a my Vám odborne a zrozumiteľne poradíme.

SPORY o PLATNOSŤ odstúpenia od Zmluvy

Vyberáme z judikatúry: Zbierka rozhodnutí NS SR R 81/2014

Právna veta:

I. Platným odstúpením od zmluvy sa zmluva o prevode vlastníctva k nehnuteľnosti od začiatku zrušuje (ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak). Týmto zrušením zaniká právny titul, na základe ktorého nadobúdateľ získal vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Medzi účastníkmi je po zrušení zmluvy z hľadiska obligačných a vecnoprávnych účinkov taký právny stav, ako keby k uzavretiu zmluvy nedošlo. Vlastnícke právo prevodcu sa obnovuje zo zákona. Táto zmena sa do katastra nehnuteľností zapisuje záznamom. Predpokladom takéhoto obnovenia vlastníctva prevodcu je však skutočnosť, že vlastníctvo dotknutej nehnuteľnosti nebolo pred odstúpením od zmluvy dobromyseľne nadobudnuté treťou osobou.

II. Existenciu sporu o platnosť odstúpenia od zmluvy musí správa katastra skúmať obligatórne, a to jednak z dôvodu, že len platné odstúpenie od zmluvy vyvoláva príslušné právne účinky, ako i s prihliadnutím na závažnosť zásahu týchto účinkov do vlastníckeho, resp. vecnoprávneho stavu. Pokiaľ vznikne spor o platnosť odstúpenia od zmluvy, jedná sa o občianskoprávny spor, ktorý je oprávnený rozhodnúť jedine súd.

Čo je to zmluvná pokuta a kedy sa dojednáva?

ZP sa dojednáva pre prípad porušenia presne stanovenej povinnosti v zmluve. Dohoda o ZP musí mať písomnú formu s presným určením výšky alebo spôsobu jej určenia. Pokiaľ je ZP dojednaná za porušenie akejkoľvek povinnosti alebo je inak všeobecne definovaná , je neplatná.

Na to, aby bolo dojednanie o zmluvnej pokute platné, musí byť aj hlavné plnenie možné. Uvedené nám demonštruje napr. rozhodnutie NS SR 5Mobdo/2/2011

Právna veta:

Ak si zmluvné strany dojednajú v zmluve o dielo zmluvnú pokutu pre prípad, že sa objednávateľ omešká s odovzdaním staveniska, pričom termín odovzdania staveniska je v zmluve dohodnutý na dátum, ktorý predchádza dátumu uzavretia zmluvy, je potrebné takéto plnenie (povinnosť odovzdať stavenisko) považovať za plnenie nemožné, v dôsledku čoho je dojednanie o zmluvnej pokute neplatné.

V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.